Faceți căutări pe acest blog

vineri, 5 decembrie 2014

Rosarium Uetersen

Un trandafir urcator cu flori roz somon , cu foarte multe petale si foarte multe flori, cu un parfum cateodata puternic , cateodata discret . Un trandafir superb creat de Kordes  si introdus in comert in 1977 .

 photo ru5.jpg Uau , grozav , ce frumos e , superb , minunat !!! Cam atat se aude sau se citeste despre acest trandafir .


 Hai sa facem un efort si sa mai citim si cateva chestii mai interesante despre el .


 In primul rand voi porni de la faptul ca este un hibrid kordesii la a doua generatie . Adica tot un hibrid kordesii , de altfel ca multi alti urcatori de talie mica si de generatie noua pe care Kordes i-a introdus fara sa specifice ascendenta . Ma rog , secretomania asta poate fi totusi descifrata de un ochi atent si nu este chiar atat de greu de inteles de ce se tot chinuie sa ascunda faptul ca hibrizii kordesii arata foarte bine cu conditia sa-i hibridezi putin mai mult , in variantele lor de generatie F1 fiind exceptional de banali , rezistenti dar in marea lor majoritate plictisitori si ciudati . De ce ?  Ce dracie mai e si hibridul kordesii si ce face el pe langa casa omului ?

 Sa aflam mai intai povestea obtinerii lor .


 In anul 1919 , un tip pe nume Graf , descopera intr-o pepiniera din Connecticut un hibrid provenit din Rosa wichurana si Rosa rugosa . Trandafirul este introdus oficial pe piata de patronul pepinierei , James Bowditch , desi nu el a fost cel care l-a descoperit sau obtinut .

 Mai mult ca sigur ca Max Graf a fost obtinut printr-un experiment de hibridare interspecifica si nu asa , din " intamplare " asa cum este prezentata siropos povestea oficiala . Americanii au fost cei care au inceput experimentele cu R.rugosa , tot ei au introdus R.wichurana si puzderia de rambleri . Si tot ei incepusera hibridarile interspecifice rugosa x wichurana . Ce-i cu ciudatii astia , R. rugosa si R. wichurana ?

 Rosa rugosa este o specie de trandafir salbatic raspandita in Japonia , Coreea si partial China , in special in zonele costiere , de altfel s-a salbaticit si in Europa nordica costiera , de exemplu Danemarca si Germania nordica o considera o amenintare pentru plantele indigene . Sa-i spunem macesul japonez sau asiatic , una dintre speciile stravechi , poate cea mai veche , desi nu cred ca se poate stabili cu certitudine care este cel mai vechi . Este un trandafir cu aspect de crestere arbustiv rigid , cu multi ghimpi , cu habitus erect si tare , cu frunzele superb ridate , flori mari si parfumate si care face niste macese uriase si extrem de decorative .

 Rosa wichurana are arealul in China . Un trandafir salbatic asiatic cu habitus tarator , frunze lucioase si flori in panicule , multe flori destul de mici dar mai mari comparativ cu R. multiflora , un alt stramos celebru de rambleri . Formeaza covoare pe sol .

Amandoua speciile sant extrem de rezistente la frig , rugosa fiind cea mai rezistenta ( - 30 si ceva de grade Celsius ) dar si wichurana rezista cam pana la - 24 grade Celsius . Amandoua speciile sant si foarte rezistente la boli fungice , nu au ce discuta cu patarea neagra .

 Ideea introducerii caracterelor rezistentei acestor specii salbatice in bagajul genetic al trandafirilor de gradina nu este noua , inca de acum o suta si ceva de ani se urmarea acest aspect . Aparea insa o mica problema , amandoua speciile sant diploide , adica au 14 cromozomi . Si , desi amandoua sant asiatice si chiar se suprapun cat de cat in areal , sant din punct de vedere evolutiv indepartate iar hibrizii lor sant sterili . Nu cunosc daca hibrideaza spontan in Asia dar cred ca nu .  Ca o mentiune , trandafirii de gradina de astazi sant majoritar tetraploizi , adica au 28 de cromozomi si cativa triploizi . Majoritatea speciilor salbatice au 14 cromozomi , acestia se numesc diploizi . Exista si specii tetraploide cu 28 de cromozomi si chiar poliploide enervante cu este R. canina .

 Combinatia diploid x tetraploid se soldeaza in cazul trandafirilor de obicei cu triploizi , cu 21 de cromozomi iar acestia sant putin fertili sau chiar sterili . Prin urmare , ca sa obtii un caracter util ( adica un trandafir rezistent la ceva dar fertil ) ai nevoie de un tetraploid pe care apoi sa-l hibridezi tot cu un tetraploid ( un trandafir de gradina modern ) si tot asa pana introduci caracterul util sau nu . Daca ar fi fost atat de simplu nu mai aveam patare neagra pana acum .

 Sa revin la Max Graf , hibridul obtinut din R. rugosa x R. wichurana . Acesta era un diploid , la fel ca si parintii lui . Si steril . Nu facea macese nici batut !  Max Graf este foarte rezistent si fenotipic prezinta un habitus tarator tipic pentru R. wichurana , unul dintre parinti .  R. wichurana pe care astazi o vedem mai mult prin ramblerii wichurana , este doar un acoperitor de sol care marcoteaza , de fapt asta sant toti trandafirii " urcatori " salbatici . Poate asa se va intelege de ce un trandafir nu are organe de prindere , este doar un arbust care se taraste pe jos dar pe care oamenii se chinuie de cateva sute de ani sa-l transforme intr-o liana .

 Max Graf este un fel de acoperitor de sol care marcoteaza usor , prezinta niste flori roz mari ( probabil o caracteristica mostenita de la celalalt parinte , R.rugosa ) . Si cam atat , alte calitati inimaginabile nu are . Dar era un hibrid rugosa x wichurana . Nu singurul , de Lady Duncan nu vorbeste nimeni .

 Prin anii '20 , marele Wilhelm Kordes primeste un exemplar de Max Graf din USA . Probabil avea deja un scop , desi oficial ni se spune ca il placea teribil pe Max Graf , taratorul modest ( aiurea ... ) .  Insa Max Graf era steril . De aici incolo povestea obtinerii hibrizilor kordesii se bazeaza exclusiv pe afirmatiile lui Wilhelm Kordes , nimeni nu poate verifica daca istoria  lui a fost adevarata sau nu .

Kordes  sustine ca prin '39 sau '40 , intr-un mod cu totul si cu totul miraculos , halucinant si stupefiant , sterilul Max Graf i-a facut bucuria sa lege spontan 2 sau 3 macese ( aici istoriile oficiale nu se pun de acord ) . Ei bine , din aceste macese miraculoase a reusit sa obtina doar 2 plantute , dupa unii o plantuta dintr-o maceasa iar alta din cealalta maceasa . Ca in povesti ... Se facea (  :)  ) ca unul dintre micii trandafiri avea un aspect de wichurana , adica era tarator , iar altul se inalta semet ca un rugosa , adica batos si arbustiv . Dar necuratul si-a bagat coada iar in iarna anului 1942 , in urma unui ger napraznic , l-a ucis pe semetul trandafir cu habitus de rugosa .
Aici exista si un adevar , in Europa a existat o anomalie climatica in 1940-1942 , ierni cu ger extrem de puternic pentru Germania iar in 1942 s-a inregistrat - 20 si ceva de grade Celsius . Stop ! Poftim ? Adica trandafirul ce mostenea absolut toate calitatile lui rugosa  a murit la - 20 si ceva de grade iar cel ce mostenea mai umila wichurana a scapat neatins de nimic ? Cum vine asta , arata a rugosa dar nu rezista nici cat o wichurana ? Ma rog ... astea sant explicatiile oferite de Wilhelm Kordes , toata lumea le-a inghitit dar eu ma abtin .

Ne prefacem ca nu avem neclaritati si trecem mai departe .

 Singurul trandafir ce a rezistat , cel cu habitus de R. wichurana , taratorul , s-a dovedit a fi un tetraploid , ( adica de fapt un amfidiploid , un diploid ce si-a dublat spontan cromozomii ) . Ei bine , acest trandafir este asa numitul Rosa Kordesii , trandafirul provenit dintr-un hibrid de rugosa x wichurana , initial steril si care , sub influenta omuletilor verzi s-a transformat intr-un trandafir ce imbina calitatile lui rugosa ( adica rezistenta la frig si marimea florilor ) cu forma de urcator si frunzisul lucios mostenite de la R. wichurana .

 In 1952 Societatea intergalactica a rozieristilor  numeste in mod bizar acest hibrid Rosa kordesii .

 Nu are nicio legatura cu notiunea de specie . Este un hibrid . Nu leaga spontan macese generand produsi identici sau aproape identici . In fond , aceasta Rosa kordesii nu prea a fost vazuta de nimeni , Kordes sustine ca a introdus-o in urmatorii lui trandafiri numiti pompos hibrizi kordesii . Mai mult decat atat , exista niste oameni rauvoitori si negri la suflet care jura ca " Rosa kordesii " provine mai exact din hibridarea lui Max Graf cu un teahibrid rosu . Iar analizele genetice par a indica exact acest lucru !

 Un lucru este sigur , tradafirii obtinuti ulterior , inclusiv Rosarium Uetersen , sant extrem de rezistenti la frig si oarecum la patarea neagra . Majoritatea hibrizilor kordesii sant un fel de mini rambleri wichurana , eu asa ii vad ,  ramuri de 2-3 metri , flexibile , flori mari , involte . Daca nu sant sutinuti cad pe jos urgent , sant de fapt niste taratori mai rarefiati , desi am mari indoieli ca cineva a lasat sa se tarasca pe jos un trandafir vandut drept urcator ...  . Exteriorul lor arata influenta puternica wichurana . Forma florilor este aceeasi cu a hibrizilor wichurana . Frunzele sant de wichurana iar parfumul de mar este 100 % wichurana .

 Exista in Canada o serie de trandafiri rezistenti la ger numiti Explorer , sant nemaipomeniti ! Dar sant atat de nemaipomeniti incat cam toti raman asa acolo la ei in Canada , extinderea lor este limitata .

 Ce vreau sa spun ... se face mare tam tam despre hibrizii kordesii , multi specialisti in trandafiri traiesc cu impresia ca numai pomenirea lor suna interesant sau savant dar aproape nimeni nu vrea sa accepte faptul ca exista prea multa fabulatie in istoria obtinerii , cam multe se sustine ca  s-au intamplat din  pura intamplare succesiva   iar asa numitul lor succes este extrem de limitat , aproape individualizat .

 Eu consider ca marea realizare este obtinerea unor urcatori mici , de 2-3 metri , cu flori mari si frunzis lucios , destul de rezistenti la frig si relativ rezistenti la patarea neagra . Nu toata lumea vrea un rambler mare cat casa . Cateodata un rambler mai micut si cu flori mari este de dorit .


 Acum , dupa aceasta istorie pe scurt a hibrizilor kordesii sa revin la Rosarium Uetersen , un fel de hibrid kordesii de-al doilea !


 photo ru2.jpg


Este un urcator cu ramuri flexibile si lungi cam de 2-3 metri inaltime si cam tot asa pe latime . Evident , l-am legat si eu , ca toata lumea , desi in forma lui libera nimeni nu prea stie cum arata un Rosarium Uetersen adult . Probabil un tarator ca strabunica wichurana . Cu siguranta fericitii proprietari de gradini in panta abrupta care dispun de ziduri mari si care ar avea inspiratia sa-l plateze acolo sus pe Rosarium Uetersen ar obtine forma naturala si cu adevarat exceptionala , pentru ca eu cred ca numai in acel mod acest soi si-ar arata cu adevarat adevarata forma si puterea de inflorire fantastica .

  Pana una alta , in forma chinuit urcatoare , prezinta un aspect florifer deosebit : flori mari , involte si parfumate care au extraordinara si rara capacitate de a se pastra intacte pe inflorescenta pana se deschid toate . De fapt mult laudatii floriferi nu fac mai multe flori , ma refer la cei cu flori mari , ci au aceasta caracteristica extraordinara de a-si deschide pe rand florile fara ca primele flori deschise sa se usuce deja .


 photo ru3.jpg


Iar R.U. este un exemplu perfect . La inflorirea de primavara arata ca o masa enorma de flori . Este absolut fantastic sa-l vezi inflorit primavara . Florile lui mai au o caracteristica extrem de pronuntata : primavara au mai putine petale iar vara si toamna isi maresc numarul de petale .


 photo ru4.jpg


Daca in primavara are niste flori roz involte , in vara are flori tot roz dar mult mai bogate , cateodata cu forma caracteristica de dalie a hibrizilor wichurana . Si parfum de mar .


 photo ru6.jpg


Toamna se pot observa chiar si forme cupate si sigur , colorate mult mai intens .


 photo ru8.jpg


 Prima data , cand am vazut cupele , in gradina unei mari iubitoare de trandafiri din Slanic , am crezut ca este un alt soi , desi amica mea incerca sa-mi spuna ca este acelasi Rosarium Uetersen eu sustineam sceptic si fixist ca nu-i asa ...

 Variatia formei florilor este foarte mare intre sezoane !


 photo ru7.jpg


Habitusul nu-l pot aprecia corect , sa zicem ca este urcator cu ramuri destul de flexibile . Problema este ca lastareste tot timpul de jos , ceea ce il face extrem de dificil de condus acceptabil . Formeaza greu etaje si tot timpul imi pare rau sai tai lastarii porniti de jos pentru ca acesti sant si foarte floriferi . Eu il vad cel mai bine lasat sa atarne de sus , asa mi se pare ca ar arata perfect , sau macar un trandafir semiurcat pe un corset sau oricum un suport semi-circular .

 Nu mi se pare suficient de mare pentru arcade si panouri , am vazut R.U. urcati pe arcade dar plantati cate doi-trei de fiecare parte , ne cam facem ca uitam smecheria asta cand ii vindem sau ii marketam , nu ?

 Nu lastareste suficient de bine in etajele superioare . Este un acoperior de sol de talie mare care este fortat sa " urce " pe ceva numai si numai pentru ca asa a fost prezentat oficial . Eu asa il consider .


 photo ru1.jpg


Un trandafir exceptional cu habitus ciudat si dificil , extrem de remontant , extrem de florifer , cu o culoare asa si asa dar unic in felul sau . A dat si niste sporturi mai rosii , dar acestea sant putin raspandite si nu au impactul originalului , cel putin pana acum .

18 comentarii:

Anonim,  6 decembrie 2014, 11:03  

Buna ziua!
Foarte bune explicatiile, ca la toate postarile de altfel. Va urmaresc de cateva luni, asteptand sa publicati din nou, ma bucur ca ati revenit. Ca gradinar fara nici un fel de experienta blogul acesta m-a ajutat foarte mult sa imi "construiesc" gradina, toamna aceasta am plantat primii trandafiri, azi ii pun pe ultimii.. (m-a cam prins iarna)
Si acum o intrebare la obiect, mai am de completat prin gradina in primavara, acest trandafir, cum ati spus, "urcator" de talie mica, s-a preta sprijinit de un gard de aprox 2 m inaltime, eventual ce creste peste sa se arcuiasca frumos pe partea cealalta?
Ioana H.

Antal B 6 decembrie 2014, 12:28  

Va multumesc pentru comentariu !

Sigur ca se preteaza condus pe un gard de 2 metri . Trebuie insa sa tineti cont si de orientarea gardului , in conditii egale de iluminare toti trandafirii au tendinta de a creste catre rasarit , catre est . Este important pentru un urcator pentru ca nu poti sa-l plasezi oriunde pentru ca nu va creste simetric ci formeaza lastarii in directia de crestere care ii convine lui .

Rosarium Uetersen ajunge cu chiu cu vai la un 3 metri dar nu este un colos , partea lui simpatica este pana in 2 metri si lastareste puternic de la baza . Lastarirea de la baza inseamna dificultati de legare pentru ca niste lastari lungi de 1,5 metri porniti de jos sant greu de legat , are ghimpi foarte multi si este dificil de lucrat cu el .

Nu este propriu zis un urcator tipic cu baza golasa si cu o zona superioara lunga si plina de flori ci un fel de acoperitor de sol cu ramuri lungi care pot fi ridicate si legate de ceva .

Din punctul meu de vedere este vandut ca urcator dar are un comportament cu totul diferit de urcatorii obisnuiti , fie ca sant ei urcatori moderni sau rambleri . Poate ca seamana cu un rambler wichurana dar cu flori foarte mari si cu o talie mica .

Anonim,  6 decembrie 2014, 18:14  

M-ati pus pe ganduri cu orientarea..gardul ar primi soare direct dupa 12, daca ma orientez eu bine e sud-vest. Oricum trebuie, intr-un fel sau altul, sa gasesc o solutie pentru a-l acoperi, ideal ar fi cu trandafiri. Aveti cumva experienta cu Eric Tabarly (Red Eden)? Tocmai am plantat 2 butasi pe acelasi gard. Sunt oarecum ingrijorata , nu am reusit sa imi fac o parere obiectiva in privinta lui din ce am gasit pe net (de aceea blogul dumneavoastra e asa de important pentru un incepator, scrieti exact ce trebuie, daca ar fi hmf asa..), dar am primit butasii asa ca am zis sa fac o incercare.
In primavara fac o evaluare a gardului, cred ca mai am loc pentru 2 "norocosi", sa vad ce pun.
Multumesc mult, si astept cu interes (foarte serios) update-urile si postarile dumneavoastra :)
Ioana H.

Antal B 6 decembrie 2014, 21:09  

Ima pare rau dar nu il am pe Eric Tabarly . Stiu despre el ca nu are legatura cu Eden Rose , asta pot sa spun cu siguranta , nu sant inruditi si este doar numele pus asa intentionat ca un fel de boost pentru vanzari pentru ca Eden Rose este celebru dar cei doi sant soiuri separate si cu origini diferite .

Cam lipsesc datele serioase despre Eric Tabarly dar mie mi se pare un trandafir frumos si tinand cont ca provine din Sympathie ( probabil de acolo a luat talia si forma de crestere ) ar trebui sa creasca interesant . Este si el un hibrid kordesii mai diluat .

Daca orientarea gardului este sud-vest , asta insemnand ca soarele sa rasara in spatele gardului ( eu asa am inteles ) atunci cred ca situatia este fericita pentru ca orice trandafir ati planta acolo ar incerca sa se inalte cat poate el de mult ca sa ajunga cu varfurile peste gard . Sigur ca ar avea flori si spre gradina dar faptul ca se inalta bine este de dorit pentru plasarea la gard , in fond acela e scopul , sa urce bine si sa stea lipit de gard , nu sa cada tot de acolo peste gradina .

In cazul celor mari sau urcatorilor este excelent pentru ca ramurile bazale vor fi usor de legat si orientat , in alta orientare sau in cazul in care stau cu spatele la gard si cu estul in fata lor atunci se orienteaza dinspre gard spre gradina si atunci e cam jale in cazul urcatorilor , ii tot legi si ei incearca tot timpul sa fuga spre gradina ( si spre tine :) ) .

Ioana Hotea 6 decembrie 2014, 21:52  

Da, soarele rasare din spatele gardului, m-am linistit. Acum trebuie doar sa astept 3-4 ani sa creasca trandafirii :))
Multumesc!

Anonim,  7 decembrie 2014, 11:46  

Buna ziua , un trandafir frumos si o lucrare de doctorat cred .
Credeti ca mai pot planta acum ? Si daca am plantat urcatori la aproximativ 80 cm ar terbui sa-i mut ?
Multumesc Mariana C .

Antal B 7 decembrie 2014, 13:02  

Multumesc pentru aprecieri !
ri
Da , inca se mai poate planta , solul este umed dar inca nu este inghetat insa trebuie musuroiti foarte bine .

Cum sa plantati urcatori la 80 de cm ... Pentru un urcator , indiferent din ce categorie ar face parte el , eu as lasa liber 2 metri in dreapta si 2 metri in stanga , asta ar fi distanta minima .

Am si eu cativa urcatori , la cei mai mici am lasat cate 1,5 metri in fiecare parte iar la cei mari cate 2 metri in laterale . Inca nu i-am prezentat pe blog .

Si cei mai mici ( mici insemnand urcatori de 2-3 metri inaltime , ca doar acestea sant date oficial de producatori ) si cei mai mari sant acum , dupa 4 ani , complet suprapusi , la cei mici este jale .

Eu m-am gandit ca vor arata frumos suprapusi , mai ales cei in contrast de culoare , dar ca sa fiu sincer a iesit o prostie totala si ma gandesc cu groaza ca unii trebuie mutati . Nu este vorba de estetic aici ci de faptul ca ramurile suprapuse se umbresc si se sufoca reciproc iar aceasta insemna deja imbolnavirea , uscarea unora si suferinta inutila pentru planta , nici nu arata bine si se usuca din vina mea .

Exista un fel de limite de toleranta reciproca la trandafiri , din acest motiv urcatorii din acelasi soi plantati grupat cate 2-3 de fiecare parte a unei arcade au cat de cat sanse de a creste , mai fortat , mai taiati , mai indopati cu ingrasaminte dar pana la urma imbraca bine arcada . Pe de alta parte , plantarea extrem de apropiata a doua sau mai multor soiuri diferite duce destul de repede la distrugerea si moartea unora .

Nu este vorba de vigoarea unui soi versus alt soi , este altceva la mijloc , probabil exista un fel de comunicare chimica sau de alta natura neelucidata pana acum .

De aceea va spun cu certitudine ca 80 cm intre urcatori este complet insuficient .

Anonim,  7 decembrie 2014, 14:15  

Multumesc de sfat ,
Am plantat Palas Royale si Papa Meilland , Nahema , Sympathie, Erik Tabarly ,Uetrsener Klosterrose .... Ma gandeam eu ca sunt prea apropiati , dar daca nu se prinde careva sa nu pierd un an , Sa vad ,cred ca este cam clisos pamantul acum ,dar poate saptamana viitore se va zvanta putin sa pot face mutarea acum . Am comandat si 2 buc Munstead W. si ceva Austin , Pat , Claire ... Mariana C

Anonim,  7 decembrie 2014, 15:28  

Revin , sper ca nu abuzez de bunavointa dv ! As vrea maine sa bag harletul si sa sap zona in care sa ii transfer . Daca vine vreme buna se va zvanta mai bine pamantul daca este sapat . Sa las zona cu rosu separat de zona cu alb si separat zona de roz ? Am posibilitatea sa ii orientez cum ar trebui . Dar cum sa ii aliniez? De la nord la sud ? De la est la vest ? Multumesc Mariana C

Antal B 7 decembrie 2014, 15:48  

Daca sant urcatori atunci presupun ca i-ati plantat langa un gard sau langa o structura pe care ii puteti lega . Daca aveti un gard orientat de la nord la sud atunci acela ar fi mai indicat , eu asa cred . Trandafirii ar fi orientati spre vest sau spre est , depinde pe ce parte a gardului sant plantati . Ma rog , d-voastra stiti exact ce conditii aveti in gradina .

In privinta culorilor nu prea ma pricep , exista un fel de zonare a culorilor pe baza de complementaritate , stiu ca exista undeva pe net dar eu cred ca respectarea acelei grile are sens in cadrul gradinilor extrem de mari unde exista posibilitatea plantarii unui numar masiv de soiuri si de exemplare in asa fel incat trecerea de la o zona la alta sa se faca treptat pe baza culorilor indicate acolo .
In cazul unui numar mic de trandafiri atunci respectarea grilelor si a zonelor tine de ifose , un fel de fitze de design . Eu i-as combina totusi pe baza contrastului , nu vad ce sens ar avea sa am 2-3 rosii si sa-i plantez unul langa altul . Mi s-ar parea stupid .

Anonim,  7 decembrie 2014, 16:11  

Sunt inginer constructor proiectant si toata ziua stau cu ochii pe monitor sa desenez (dupa ce calculez )armaturi .Cand termin nu-mi mai trebuie decat sa evadez in gradina la trandafiri sa-i sap, plivesc sau sa-i admir . Nu stiu sa navighez pe net si nu stiu pune fotografii . Dar o sa invat . Il rog pe unul din baietii mei sa ma ajute . Si atunci o sa vedeti ce a iesit din sfaturile dv. Blogul dv l-am descoperit cautand informatii despre diferite soiuri de trandafiri pe care doream sa-i plantez . Dar dupa ce am comandat ! La inceput blogul l-am "ingitit ' iar acum ma delectez citindu-l si-mi fac conspect ! Nu am gasit pe piata nici o carte care sa-mi convina , despre trandafiri . Multumesc Mariana C

Anonim,  7 decembrie 2014, 23:23  

Comentariul de mai sus avea ceva idee, dar constat ca am pierdut-o pe drum ... la fel ca si pe h din cuvantul subliniat . Pe langa gard nu mai am loc sa-i plantez , dar o sa ii sustin cu o structura frumoasa din lemn . Multumesc mult ! Mariana C

Antal B 7 decembrie 2014, 23:28  

Ei , lasati h-ul ala ca e mic si inofensiv , s-a inteles perfect ce ati spus . :)

Ma bucur ca am putut sa va fiu de ajutor !

Anonim,  19 ianuarie 2015, 17:13  

Bună ziua, va citesc blogul de vreo 2 ani și am pus în aplicare și în gradina mea ce ziceți aici, inclusiv umorul;-)
Am un Munstead wood care deși a avut parte de tot ce e mai bun - soare, spațiu,sol licență și incantații, în 3 ani a refuzat sa facă 2 valuri de flori pe sezon,practic de la el am primit doar un val și apoi nimic. Știu ca îl iubiți și risc multe...dar în locul lui vreau sa încerc un rosarium uetersen. Spuneți-mi vă rog dacă uetersen remonteaza bine: are al doilea val la fel de spectaculos ca primul? are și al treilea val? pe hmf scrie de un singur val cu scattered later bloom dar de mult nu mai cred tot ce scrie acolo.
Vă mulțumesc și va admir,
Dana Balan

Antal B 19 ianuarie 2015, 19:41  

Ceva nu este in regula cu trandafirul d-voastra , M.W. este un remontant de exceptie , nu am mai auzit pana acum ca un Munstead W. in varsta de 3 ani sa produca un singur val de flori . Poate nu este M.W. , sincer nu imi explic ce se intampla dar poate mai comandati unul , este un trandafir deosebit din toate punctele de vedere .

Sigur ca puteti sa-l inlocuiti cu Rosarium U. , insa aveti nevoie de un suport pentru ca acesta este un fel de tarator ametit , trebuie legat . Rosarium la mine remonteaza bine dar sper ca stiti deja ca trandafirii au un singur val de inflorire principal , cel de primavara , restul sant la " si altele " . In general mai exista o a doua inflorire mai consistenta prin august-septembrie dar nu de puterea celei din primavara iar intre aceste 2 valuri mai exista ceva infloriri si pauze in functie de cat de bun remontant este soiul respectiv .
La R.U. nu prea conteaza cantitatea de flori din vara sau din primavara pentru ca , desi numarul este evident mai mic , are caracteristica de a si le pastra pe toate deschise complet pe inflorescenta si asta il face extrem de "ochios " , pare ca e plin de flori desi numarul acestora este mai mic vara sau toamna .

De papagalii made in USA care comenteaza si posteaza cu frenezie pe HMF si care sant doldora de cunostinte desi ei au trandafiri mici de 1-2 ani sant satul ,
informatiile de pe HMF trebuie consumate rar si numai in conditii de necesitate , exista poze si scrieri interesante pe acolo dar eu am spus mai de mult ca sant sufocate de tampenii , din pacate .

Anonim,  22 ianuarie 2015, 15:23  

Va mulțumesc pentru răspuns. Este un mw cumpărat cu licență de la singurul distribuitor autorizat D.A.din România și a costat enorm dar am vrut să fiu sigura ca primesc soiul respectiv. Unii butasi pur și simplu au probleme ca MW al meu în timp ce Lady emma Hamilton de la același distribuitor este minunată și are inflorire aproape continua.
De mult nu mai cred HMF și alte forumuri nici site-urile furnizorilor ci doar pe dvs.-deci atenție ce scrieți, mulți ne bazam pe dvs! ;-)
Cu respect, Dana Balan

Anonim,  2 martie 2015, 17:43  

Pentru trandafirii mei aceasta iarna a lui 2014 a fost una grea ...si cel mai greu a fost pentru urcatori.
Cum a iesit din iarna Rosarium Ueterson la dvs ?
La mine este negru pana la 10cm de radacina. Il credeam mai rezistent la ger ! Am avut 3 nopti cu temperaturi de -20 gr C de Revelion si de Boboteaza, dar a fost suficient sa-mi innegreasca pana jos pe Rosarium U, 2 Eden Rose, 2 Parade, 1Blaze, 1Westerland, 1 Angela, 1 Alexander Girault . Locuiesc in sudul judetului Dambovita si din istoric iarna la noi sunt doua pusee de temperaturi scazute in general de Anul nou.
Trandafirii erau tineri de 1...2 ani si inalti la 2.5m , cu expunere vestica, protejati oarecum de casa in partea estica.
Ma gandesc ce as putea sa imbunatatesc in gradina mea si in modul meu de ingrijire ca sa nu-i pierd asa in fiecare an.
Florina

Antal B 3 martie 2015, 09:30  

Imi pare rau de trandafirii d-voastra !

La mine trandafirii nu au nimic , arata excelent , inclusiv R.U. , nu am avut pierderi .

-20 de grade este totusi o temperatura extrem de scazuta pentru trandafirii de gradina si mai intotdeauna temperatura locala la nivelul ramurilor este si mai scazuta datorita curentilor de aer , vant , viscol etc. Gerul potentat cu acesti factori duce la temperaturi mult mai mici , poate chiar la -30 de grade iar in aceasta zona ramurile sant distruse in totalitate prin deshidratare puternica .

Nu prea aveti ce face , o solutie vanturata cam peste tot ar fi protectia la acest vant , tot felul de folii sau invelitori . Mie mi se par aberatii pentru ca nu vad cum ai putea inveli un urcator sau un arbustiv mare ca Eden Rose .

Acestea sant riscurile zonelor noastre climatice , obisnuiti-va cu aceste distrugeri periodice , oricum trandafirii nu sant morti si vor porni de la baza dar arhitectura veche s-a pierdut .

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP