Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 12 noiembrie 2014

William Morris

Un trandafir austin acum in varsta de 4 ani si pe care mi l-am dorit foarte mult . photo WM2.jpg Este un descendent direct din Abraham Darby . Nu il am pe A.D. dar
l-am vazut si mi s-a parut deosebit . Inca nu inteleg de ce David Austin a incercat atat de multe hibridari pornind de la acesta , parerea mea este ca in aceasta categorie de culoare Abraham Darby ramane inca imbatabil  .

William Morris ar trebui sa fie un trandafir de talie mare spre foarte mare , un arbust puternic cu valente de urcator , ma rog , atat cat poate fi considerat un englezesc urcator . Din moment de este prezentat si in acest mod ma asteptam la o dezvoltare extrem de rapida dar acest lucru nu prea s-a intamplat .

Ceva nu este in regula cu trandafirul meu sau cu asteptarile mele .

 La 4 ani acesta are o inaltime de cca 120-130 cm si cam 150 sau  mai mult in diametru ceea ce mi se pare extrem de putin pentru un englezesc mare . Acestea au fost dimensiunile in forma lui libera la inflorirea din primavara , ca o mentiune pentru toti cei care comunica inaltimi fanteziste tinand cont de cresterile de vara si inaltimile finale din toamna . Acestea nu inseamna nimic , sant niste dimensiuni date dintr-un soi de necunoastere impanata cu o fudulie prosteasca  . Singura dimensiune valabila rational este cea din inflorirea principala din primavara , chiar daca majoritatea englezestilor si a trandafirilor moderni este remontanta principalul val de inflorire este tot in primavara , asa cum este si la trandafirii salbatici . Ca atare , asa cum nu putem aprecia  un maces vara sau toamna , tot asa nu este corect sa prezentam aspectul unui trandafir modern in aceste perioade .


 William Morris are in acesta toamna lastarii cu ultimele flori pe la aproape 2 metri inaltime . Asta nu inseamna ca este un trandafir de acesta inaltime , lastarii acestia vor fi scurtati putin de ger iar in primavara se vor curba puternic sub greutatea partilor verzi si a florilor .

Este totusi posibil ca exemplarul meu sa manifeste o anumita slabiciune , inca nu stiu pentru ca in general se dezvolta armonios dar incet . Exista si la trandafiri diferente individuale in cadrul aceluiasi soi datorate fie unei particularitati genetice ale butasului respectiv , fie portaltoiului fie unor cauze necunoscute de tip parazitisme sau afectiuni interne particulare .

Pe de alta parte , din marea masa de povestitori online nu s-a gasit pana acum nimeni care sa-l si arate pe William Morris ca urcator si nici macar in forma lui adevarata de arbust mare , ramificat si echilibrat asa ca ramane sa descopar singur cum arata de fapt la maturitate .


 photo WM4.jpg

Trandafirul acesta are o anumita delicatete , cresterile sant relativ lungi dar subtiri , nu isi mentine bine florile dar aceasta nu este o problema prea mare pentru ca infloreste deosebit de puternic si exista un numar suficient de mare de flori tinute si sus . Remonteaza extrem de bine si destul de bogat .


 photo WM1.jpgParfumul este prezent , nu mi se pare extrem de puternic dar nici slab , este mediu .Este un parfum placut dar cu intensitate redusa in zona mea .

Florile au culori variabile in functie de temperatura , de la roz cald si pana la un fel de caramel . Forma florilor este extrem de sensibila la temperatura , daca in primavara arata deosebit vara devin mai sarace in numarul de petale iar toamna se transforma in forme pefect globulare cu deschidere incompleta .


Flori de vara :
   photo WS6.jpgForma cea mai frumoasa este cea de primavara in care apare si caracteristica pentru care l-am luat : quartered rosette , o pliere a petalelor centrale in forma de cruce de malta  !

Floare de primavara :
   photo WM3.jpgRezistenta este buna , anul acesta a rezistat bine la patarea neagra . Din cate am vazut , cei din zonele climatice mai calde il cam arunca , il considera sensibil . Aceasta sensibilitate des pomenita de americani este o caracteristica mostenita de la Abraham Darby si probabil acesta este si motivul deselor hibridari pornite din acesta in incercarea de a obtine descendenti asemanatori dar cu o rezistenta crescuta . Eu privesc cu o anumita doza de scepticism aceste relatari privind sensibilitatea exagerata a lui A.D. si a lui William Morris , in general americanii sant cunoscuti ca fiind extrem de superficiali , copie cu usurinta orice idee si daca au 1-2 ani de probleme arunca rapid orice trandafir declarandu-l definitiv sensibil , desi experienta lor este aproape nula . Cum poti aprecia un trandafir care se maturizeaza pe la 8-10 ani cand tu il arunci dupa 2 ani ?

 Nu cunosc dezvoltarea lui in zonele reci dar este un trandafir ce are nevoie de un interval termic preferat extrem de limitat ca sa-si poata etala frumusetea , exista anumite limite de temperatura/umiditate /expunere solara in care arata deosebit de bine . Concluzia mea dupa 4 ani este ca evaluarea lui s-a facut superficial si numai in conditiile climatice din U.K. , nu este nici prima si nici ultima data cand prezentarile oficiale ale lui David Austin nu prea au legatura cu alte zone climatice .

 photo WM5.jpg

Ramane de vazut cam la ce dimensiune finala va ajunge , nu cred o iota din povestile lui David Austin cu W.M. urcator . Daca exista acest mod de legare ( pentru ca nu este o forma de crestere nici usoara si nici naturala pentru niste trandafiri arbustivi mari asa cum sant englezestii ci o comicarie de marketing cu care D.A. ne-a obisnuit pana acum ) ar fi fost cazul sa fie prezentat pana acum .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP