Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Roci false / Fake Rocks

Stanci artificiale sau joaca cu cimentul prin gradina . O sa ma refer numai la rocile false obtinute din mortar de ciment si nu la cele din fibra de sticla sau alte materiale gen rasini sau plastice .

 Sa vedem ce-i cu rocile acestea false si ce fac ele pe langa casa omului . In primul rand o sa mentionez ca rocile false din ciment sant inrudite ca modalitate de realizare cu hypertufa si fac parte din aceeasi gama a amenajarilor .  Hypertufa este o imitatie a tufului vulcanic , o roca naturala cu aspect poros ( asta pentru ca in limba romana denumirea este amuzanta ) . In timp ce hypertufa este realizata dintr-un amestec de ciment cu turba si perlit si este folosita la realizarea ghivecelor si micilor decoratiuni  , rocile false sant facute dintr-un mortar continand ciment , nisip fin si o gama intreaga de aditivi , coloranti si hidroizolanti acolo unde este necesar .

 In cazul lor oferta este destul de limitata datorita faptului ca
in marea majoritate a cazurilor lucrarile sant realizate manual fiind unicate  si de aici dificultatea obtinerii si preturile lor prohibitive . Practic nu se pot realiza de catre o echipa oarecare de meseriasi , exista si aici secrete dar nu este suficient sa vezi pe cineva cum le obtine pentru ca este vorba de un fel de sculptura contratimp in mortar de ciment  proaspat urmata de o pictura de suprafata .
 Este un domeniu diferit de placarile cu imitatie de piatra in care se cumpara piesele modulare si se lipesc pur si simplu de pereti sau socluri .

 Rocile la care ma refer sant imitatii aproape perfecte ale unor stanci . Posibilitatile de amenajare intr-o gradina sunt fantastice , de la bolovani si stanci ce confera structura gradinii pana la cascade stancoase , parapeti de sustinere stancosi ( si nu placati ) si nu in ultimul rand habitate naturale , decoruri cinematografice s.a.

 Acum un an , cand m-a lovit zelul artistic , am inceput sa scotocesc internetul in cautare de informatii despre acest domeniu . Cele mai bune lucrari pe care le-am gasit sant , de la distanta , amenajarile din gradinile zoologice mari . In aceste gradini se gasesc lucrari unicat ce depasesc orice asteptare , sant artisti ce nu numai ca executa o stanca falsa dar dispun de suficiente cunostinte de geologie incat sa creeze habitate aproape perfecte pentru animale in functie de zona lor de provenienta .

 De exemplu Ken Tywoniw , un artist exceptional ,  autorul cascadei Ituri din habitatul de Congo al gorilelor de la gradina zoologica din Bronx :
   photo 55555.jpg

aceeasi cascada

 Un alt habitat din zona aviara a gradinii zoologice , acelasi autor :

 photo 2222.jpgTot zona aviara . Da , un arbore din ciment si care este sculptat manual  :

   photo 111.jpg


 si o sectiune de bazalt fracturat , acelasi autor :


   photo FracturedBasalthc2SC.jpg

 Alte realizari de exceptie : photo 15Waterworld_Cascade-qui-chute-dans-une-piscine.jpg


   photo 37Waterworld_Bord-de-piscine-en-faux-rochers.jpg   photo 43Waterworld_Cascade-et-piscine-naturelle.jpg


Desi este greu de conceput , tot ce se vede mai sus este facut din ciment si nisip !

 Dar care ar fi avantajele pentru o persoana obisnuita care ar vrea asa ceva in gradina ? In primul rand dimensiunile si greutatea . Este foarte greu sa aduci stanci in gradina datorita greutatii enorme . In general 1 metru cub de roca compacta cantareste intre 2,5 si pana la 2,8 tone . Greutatea lor imensa presupune folosirea unor utilaje mari , nici nu se discuta la asemenea greutati manipularea manuala .

 In cazul iazurilor si al cascadelor de gradina limitarile sant si mai evidente in cazul folosirii pietrelor naturale . De aceea vedem peste tot cascade chinuite formate din ingramadiri nefiresti de pietre de dimensiuni mici puse una peste alta sau maluri realizate prin aceeasi metoda . Stiu bine despre ce este vorba pentru ca eu am procedat exact in acelasi mod , acum cativa ani am avut un iaz de gradina cu o mica cascada .  O cascada in natura este formata pe un fundament de stanci de dimensiuni considerabile si nu pe niste pietricele puse una peste alta . Nu spun ca nu poti avea o cascada cu stanci adevarate dar asa ceva trebuie executat inainte de realizarea gradinii si ar ajunge la costuri imense . Nu poate fi ignorat nici pericolul unor structuri de cateva tone sau zeci de tone asezate pe malurile unei gropi , sansele ca asa ceva sa se prabuseasca sant extrem de mari .


Si nu in ultimul rand , pentru ca este o lucrare DIY ( do it yourself )  este vorba de satisfactia personala . Si atunci mi-am zis : de ce nu ?


  Acum o sa prezint cateva din realizarile mele  mai micute , de inceput , urmand ca in partea a doua sa-mi prezint si " capodopera " .


 Parapet de sustinere :
   photo IMG_4062.jpg Zidire sub usa de terasa :
   photo IMG_4465copy.jpg


 Zidire langa usa de intrare :


  photo IMG_4463copy.jpg


 Strat suprainaltat pentru flori , coloratie granit :


   photo IMG_2614.jpg


 Sant lucrari mici dar trebuia sa incep de undeva .

 Desi exista informatii generale despre tehnica de obtinere si care pot fi gasite la o cautare pe net destul de rapid , adevarul este prin alte zone . Cam peste tot reteta generala a amestecului este 1 parte ciment la 3 parti nisip . Evident ca este o minciuna , cu reteta asta nu se poate realiza nimic serios , daca este fluid cade , daca este mai uscat nu se poate textura . Pana la urma am incercat tot felul de combinatii si am gasit un amestec care sa fie suficient de plastic incat sa permita o modelare si o texturare buna . Aditivii de plasticitate si hidroizolantii de masa se gasesc dar sant extrem de scumpi pentru o lucrare DIY asa ca am cautat alte metode . Pasii de realizare ar fi urmatorii :

 1. Suportul .

 Poate fi aproape orice : saci de plastic umpluti cu PET-uri , bucati de beton vechi , caramizi sau alte resturi , polistiren expandat . Nu exista o limita dar trebuie totusi sa fie impermeabil cat de cat si sa sustina un strat de mortar gros de 4-5 cm sau mai mult . Profesionistii lucreaza pe o structura metalica din fier beton ca schelet pe care aplica mese metalice din plase de fier cu ochiuri foarte mici . Cel putin stancile de dimensiuni foarte mari gen zoo sau bazine , piscine sau acvarii extrem de mari asa sant realizate .

 2. Armatura .

 Eu am folosit plasa rabit obisnuita . Se poate folosi intr-un singur strat sau dublata . Se poate si renunta la ea daca grosimea materialului este mica . Dar nu strica sa fie .


 3 . Materialul propriu zis .

 Eu am folosit un amestec de ciment 1 parte , 3 parti nisip fin cernut ( granulatie 1-3 mm , pe asta l-am gasit ) si 1 parte adeziv de gresie de exterior , gen CM 11 . Adezivul nu a fost de un singur fel , am folosit si adeziv alb . Am incercat prima data cu tinci in loc de adeziv dar a iesit o prostie . De ce am folosit adezivul de gresie ? Pentru aditivi . Are tot felul de rasini si alte bazaconii . Adaugarea lui face ca amestecul sa devina lipicios dar suficient de fluid incat sa fie modelat . Consistenta materialului trebuie sa fie cea a unei creme . Cei de afara spun ca trebuie sa fie untos .

 4. Mirodenii 

Fibre de polietilena . Eu am gasit Sika . Se spune ca aceste fibre confera o rezistenta iesita din comun amestecului , impiedica craparea si probabil i-ar da o oarecare elasticitate si din acest motiv ar putea inlocui armatura metalica . Eu atat pot sa spun , pot sa stau cocotat pe o lucrare de 1 metru si ceva inaltime care are un suport de polistiren si este acoperita cu un mortar nu mai gros de 3-4 cm si nu se crapa nimic . Pare foarte dur . Ceva picanterii nu strica niciodata asa ca eu spun ca e bine sa fie folosite . Problema ar fi ca dupa uscare este nevoie de un arzator pentru a topi firele de fibre care ies din ciment . Aspectul este " paros " si fara ardere sant probleme la hidroizolatie si colorare .

 Despre tehnica pas cu pas si colorare in partea a doua .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP