Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 noiembrie 2013

Crown Princess Margareta

 photo cpm3.jpg


 Am amanat un an observatiile privind acest soi englezesc datorita iernii dure 2011-2012 . Trandafirul a suferit foarte mult , practic au degerat cca jumatate din ramuri . Dar are o scuza totusi , eu incercam sa-l conduc ca un fel de urcator avand ca suport o structura metalica . In anul trecut a recuperat ceva dar in anul 2013 a inceput sa arate cam despre ce este vorba . Este categoric un englezesc exceptional ! Cred ca este chiar cel mai bun din grupa celor " caramel " si cred ca
este si cel mai bun descendent al lui Abraham Darby ! Descrierea actuala de pe HelpMeFind este departe de adevar : inaltime de 120-185 cm si latime 120 cm , referitor la flori : " borne mostly solitary " ...

   photo cpm1.jpg Pentru mine este al doilea trandafir in preferinte , dupa Munstead Wood . Remonteaza foarte bine , consistent pana toamna tarziu , florile superbe sant foarte parfumate , intr-un numar extraordinar de mare primavara . Daca se tine cont si de talia lui si de faptul ca nu a beneficiat de absolut nici o ingrasare , nici organica nici chimica atunci se pot aprecia capacitatile acestui soi .

 Este un englezesc mai " feminin " in sensul ca ramurile si lastarii sant destul de flexibili , inflorescentele sant grele si se curbeaza spre sol . Chiar si nelegat ramifica pe lateral , are un mod de crestere cu totul diferit fata de James Galway sau Falstaff  , tot englezesti comercializati drept climber .

Consider ca arata cel mai bine pe suporti sau arcade . Am vazut fotografii cu CPM pe arcade , arata bine dar este nimic din cum ar putea arata pe ceva mai lat , ma gandesc la zid sau panou !

 photo cpm4.jpg


Sigur , am vazut si exemplare taiate , o incercare chinuita de a-l face sa arate ca un fel de teahibrid/modern shrub . Rezultatele sant jalnice ! Probabil multi oameni au fost marcati iremediabil de forma teahibrizilor si considera ca un trandafir nici macar nu se poate dezvolta singur daca nu este taiat serios ... Poate nici macar nu supravietuieste fara taieri !

 Este un austin care arata destul de aiurea lasat liber , datorita laxitatii mari a ramurilor se lupta sa-si creeze o structura iar rezultatele sant ciudatele , de cele mai multe ori se obtine un arbust de peste 4 metri in diametru dar de o inaltime mica , ceva in jur de 120-150 cm . Ma refer la un arbust batran , habitusurile din primii ani nu inseamna nimic .

 Dimensiunile lui actuale sant cca 230 cm inaltime si 250 cm latime . Dupa felul in care se dezvolta este mai mult ca sigur ca nu arata nici la jumatate din ceea ce poate . Lungimea totala a ramurilor superioare l-ar ridica la peste 3 metri dar se termina extrem de subtire si sant curbate . Creste extraordinar de des si rapid , ramurile de peste 2 metri isi incep cresterea de prin iulie si se stabilizeaza prin septembrie .


 Crown Princess Margareta si Falstaff :
   photo crownprincessmargaretarose.jpg


 Cred ca este unul dintre putinii englezesti la care este aproape obligatorie legarea . Bine , te poti multumi cu cateva zeci de flori dar cand stii ca acelasi trandafir este capabil sa-ti ofere un specatacol cu cateva sute de flori atunci este pacat sa nu-l ajuti !

 Rezistenta la boli este foarte buna , nu face fainare , nu patare neagra ! Sa spunem doar ca rezistenta la frig ar fi moderata dar depinde de pozitionare , la mine a suferit pentru ca tocmai ce fusese mutat in locul actual si imediat a venit o iarna cumplita cu vanturi geroase asa ca imi este destul de greu sa apreciez cum trebuie .


 photo CrownPrincessMargaretaroseaustin.jpg

   photo cpm2.jpg


 Este unul dintre cei mai buni si mai frumosi trandafiri creati de David Austin !

3 comentarii:

Anonim,  28 iulie 2015, 22:12  

Buna seara ,
Este forte frumos trandafirul Dumneavoastra ! Si imi place combinatia cu Falstaff .
Poate structura mai rigida a lui Falstaff il ajuta putin ?!
As dori la toamna sa-mi comand si eu CPM . Am un perete cu expunere S-V si ma gandeam sa plantez acest trandafir . Oare o structura din lemn nu ar fi mai
buna pentru trandafir ? Ma gandesc la zonele de contact ale trandafirului cu structura metalica iarna .
La ce distanta este plantat Falstaff de CPM ? As incerca si eu aceasta combinatie .
Si cum sunt la inceput cu englezestii nu as vrea sa gresesc .
Multumesc , Mariana C

Antal B 29 iulie 2015, 10:32  

Falstaff este la cca 2 metri distanta de CPM . Ce se vede in poza este de fapt o ramura a lui Falstaff pe care am coborat-o oblic si s-a amestecat cu CPM .

Combinatia arata foarte bine dar nu este de durata , CPM are o crestere expansiva pe cand Falstaff este mult mai rigid si mai precaut asa ca dispare sufocat de ramurile lui CPM . Sant trandafiri mari si pot fi plantati alaturat , nu este neaparat nevoie si nici bine sa creasca amestecat .

Teoretic suportul de lemn ar fi cel mai bun dar nu am observat ca cel metalic sa provoace daune iarna asa ca mie mi se par la fel de bune .

Anonim,  29 iulie 2015, 21:45  

Mariana C.
Multumesc mult pentru raspuns .
O sa tin cont de sfaturile dumneavoastra .

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP