Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 2 octombrie 2013

Westerland 2

 photo WesterlandroseKordes.jpg


Westerland are cam 4 ani la mine in gradina asa ca m-am cam lamurit ce-i cu trandafirul asta . Aproape in fiecare an ma gandesc sa il scot si sa-l trimit in tara iubitorilor de trandafiri portocalii dar tot in fiecare an , la inflorirea de primavara ma razgandesc rapid . Este un trandafir 50 % . Are calitati si defecte in egala masura .

 photo Westerland.jpg

Sa incep cu ce ma deranjeaza la el : este tepos ! Ma enerveaza teribil ca are ghimpii cat cutitele , este extrem de greu sa ma misc pe linga el , fiecare taiere se lasa cu varsare de sange , nu se abtine niciodata sa nu atace ! Aceasta caracteristica combinata cu talia lui foarte mare poate pune probleme . Al doilea defect ar fi cresterea lui ciudata . Este un trandafir foarte mare , eu il tai destul de sever in fiecare an pentru ca spatiul impune tinerea lui sub control ( taiere severa la Westerlandul meu inseamna  scurtarea tuturor ramurilor la cca 120-150 cm inaltime si eliminarea ramurilor bazale subtiri dar foarte lungi care lasate liber ar ajunge intinse pe sol ) dar pot spune cu siguranta ca forma lui finala ar avea  un diametru de + 4 metri si o inaltime de 2-3 metri ! Mai mult ca sigur ca pe aceste dimensiuni se bazeaza si conducerea lui ca urcator in cazul in care se leaga de ceva . Totusi nu este un urcator frumos , lastarii lui lungi , teposi si subtiri care se termina cu un smoc de flori mari nu cred ca il fac potrivit pentru arcade sau panouri . Povestitori sant multi dar fotografii cu exemplare superbe de Westerland crescut in stilul climber sant putine si indulgent spus modeste . Pana cand voi vedea ceva fotografii ( adica dovezi nu vorbe ... ) raman sceptic cu privire la Westerlandul ca urcator . Ultimul lucru care nu-mi place la el este ca sant nevoit sa-l leg de un tutore . Creste aiurea , daca ar fi dupa el s-ar lati ca o caracatita dementa ocupand o suprafata enorma si abia apoi s-ar inalta . Asta imi mai lipsea , sute de ghimpi ca varfurile de cutit in toate directiile !   photo Westerlandrose.jpg


Calitatile ar fi : inflorire de primavara spectaculoasa , flori mari , frumoase , multe , intens colorate si extrem de parfumate . Flori mari , intr-un echilibru perfect cu talia trandafirului . Apoi , este un trandafir sanatos , se imbolnaveste greu si se vindeca repede . La mine face fainare dar nu exagerat . Remonteaza foarte frumos , multe flori si vara si toamna . Ma rog ... florile de vara sant mai mici , se ard repede dar ideea este ca remonteaza bine .


  Habitus obtinut prin taieri severe , inaltime 170-200 cm latime cca 250 cm :

   photo Westerlandfloribunda.jpg

Este o creatie Kordes remarcabila si unica ! Pana la urma o sa-l pastrez , probabil nici daca as vrea nu as mai putea sa-i fac ceva , la cat de periculos este " inarmat " sant convins ca ma va ucide daca ma vede cu harletul pe langa el !

 Octombrie 

 Perioade reci urmate de incalziri bruste au provocat o " incurcare " a pigmentilor . Daca nu ar fi fost toamna aceasta atat de zapacita as fi spus ca Westerland a produs un sport ( prin sport se intelege o mutatie aparuta pe o ramura sau un lastar care duce de obicei la obtinerea unei plante cu flori colorate diferit comparativ cu de planta originara ) !

   photo IMG_4150.jpg
 photo IMG_4148.jpg


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP