Faceți căutări pe acest blog

duminică, 10 iunie 2012

Barkarole


  Photobucket

Sau Taboo . Chestiune bizara de marketing . Pe piata americana si am vazut ca si in Australia si N.Z. este comercializat sub numele de Taboo , fereasca sfantul sa obligi americanii sa faca un efort de pronuntie , mai bine ii spuneau " T " si era mai simplu .

 

Este un teahibrid clasic creat de firma Tantau in 1988 probabil de Evers pentru ca familia Tantau a ramas doar cu numele . Si tot in stilul clasic Tantau nu este facuta publica ascendenta . Dar nici nu mai conteaza , aproape fiecare creator de trandafiri , cu exceptia lui David Austin , are un asemenea " black rose " in portofoliu .

  Photobucket

Este unul dintre teahibrizii negri , bobocul este negru aproape in totalitate , floarea are marginile petalelor negre si centrul rosu .

  Photobucket


Pe masura ce floarea imbatraneste rosul devine din ce in ce mai stins aproape de negrul exterior . Cand spun negru ma refer la negrul intens , nu are nici o reflexie de violet sau alta nuanta de purpuriu , este negru intens . Nu este afectat de soare , isi pastreaza culoarea , textura si parfumul indiferent de expunere .


  PhotobucketFloarea nu arata rau deloc , ma refer la forma , daca la inceput se deschide sub aspectul unui boboc clasic de teahibrid , poate cu o spirala mai putin alungita , devine apoi un fel de floare involta de 10-12 cm in diametru , nu are o rozeta propriu-zisa dar nici nu are petale atarnand aiurea asa cum au multi trandafiri din aceasta clasa de culoare . Petalele sant groase si extrem de catifelate . Floarea este destul de rigida pana in ultima faza .

Desi este prezentat ca avand un parfum moderat pot spune ca nu este adevarat , este foarte parfumat , nu inteleg de unde au scos-o pe asta cu parfumul . Totul este pigmentat la el , lastarii sant rosii , frunzele verde inchis . Cresterea este tipica pentru un teahibrid , acum are doua maturici de 160 cm . Un lastar poarta cam 15 - 20 de flori .


  Photobucket

In privinta rezistentei la ger este catastrofa , nu credeam ca voi ajunge sa tai un trandafir lasand niste bete de 15-20 cm dar Barkarole mi-a aratat ca se poate ... Vad ca pe HMF un user extrem de vioi il lauda ca a rezistat in zona 4b fara probleme . Cred ca respectivul bause ceva si a tastat aiurea , la mine Barkarole este de 3 ani si in fiecare an a suferit din cauza gerului , fac abstractie de iarna aceasta care a fost neobisnuit de grea . Asadar nu pot spune prea mult despre habitusul lui dar este clar cam ce vrea , o armata de maturi destul de groase la baza , cu florile verticale . Dupa cum se misca pare a fi un trandafir de 170-180 cm inaltime , un teahibrid destul de mare . Dimensiunile oficiale spun cam acelasi lucru cu mentiunea ca este imposibil ca latimea unui asemenea trandafir sa fie de 60 cm la 170 cm inaltime , este absurd si neadevarat .

As mai mentiona si aberatia clasica cu florile singulare , nu face asa ceva ci un buchet de flori pe lastari scurti de 20-30 cm , nu exista la el lastari lungi cu o singura floare pe cresterile clasice . Peste tot apare mentinea acesta a florilor singulare si nu este adevarat !  Este adevarat ca are cateva flori solitare pe  lastari la fel de scurti dar bazali , niste lastari fara vigoare care se incapataneaza sa apara din loc in loc prin jurul bazei .

Este atacat sistematic de fainare , nu il afecteaza prea mult dar fiind un trandafir superb este deranjanta vizual pulberea alba in jurul florilor . Foarte putina patare neagra , nesemnificativ dar mentionez acest lucru pentru ca desi eu nu prea am probleme cu patarea neagra poate in alte zone ar fi o problematic pentru el .

Este un " black rose " superb , poate unul dintre cei mai frumosi dintre trandafirii negri . Sant extrem de incantat de Barkarole , cand este inflorit ii iert toate defectele lui de teahibrid .


Florile lui Barkarole spulbera orice concurenta a trandafirilor din jurul lui , indiferent ca are niste austini in apropiere cand este inflorit este micul rege al gradinii !


 Sfarsit de noiembrie:

  PhotobucketBarkarole water :
  Photobucket

3 comentarii:

arcadia 11 iunie 2012, 09:11  

Precum Barcarole în grădină, așa ești tu în viața mea: rege între regi. Îmi dai cu sceptru-n cap de câte ori faci vreo descriere despre trandafiri sau pui vreo poză de-asta mega-reușită. O să mor și n-o să pricep, biet iobag cu cușma-ndesată pe capul pătrat, cum Vodă poate poza atât de fidel culoarea roșie sau galbenă a unei roze...
Singura roză pe care o reprezint eu fidel este Scle-Roza.

Mă duc la sapă, rămâi sănătos, Înălțimea ta!
O să mai trag cu ochiul printre scândurile de la gardul împărăției tale fatale...

Antal B 11 iunie 2012, 13:10  

:))

Lasa ca nici tu nu esti o caprioara nevinovata in fotografiat , ba din contra !

Ai tu o problema cu Photoshopul sau alt program de postprocesare , nu stiu ce ti s-a intamplat , te-au amenintat cand erai mica cu Photoshopul , ai suferit un esec sentimental din cauza lui ... ceva groaznic s-o fi petrecut cu el de iti e asa de frica sa-l folosesti .

Eu spun ca solutia e una singura : stropeste si tu cu aghiasma pe hard , baga un acatist la placa video , presara anafura pe tastatura si incearca-l , poate iese ceva !

:))

arcadia 11 iunie 2012, 21:33  

Gata, mă programez la psiholog. Nu știu unde-i defecțiunea, că doar mama m-a iubit...

Oare să fi rămas marcată de încercarea aia în care am vrut să-mi scot ridurile dintre sprâncene și să-mi plantez niște bujori în obrăjori cu Potoshop-ul și-am sfârșit prin a semăna leit cu Mickey Rourke la aniversarea de 60? :O

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP