Faceți căutări pe acest blog

luni, 21 mai 2012

Falstaff

PhotobucketCe pot sa spun despre el in al treilea lui an : este un englezesc foarte mare . Este rigid dar foarte puternic , transmite impresia de forta . Lastareste extraordinar de puternic mai ales vara dar , din pacate , rezistenta la
ger este mediocra . A pierdut mai mult de jumatate din ramuri in aceasta iarna , cam tot ce insemna ramura mai inalta de 150 cm s-a dus , a ramas cu doua din 5 ramuri de peste 2 metri .  Nu ar fi o asa de mare problema dar cand este legat pe un suport devine deranjant pentru ca exact de ramurile lungi ai nevoie si cum acestea sant cele mai expuse vantului geros ... Poate gasesc o metoda de protectie iarna aceasta pentru ca am asteptari foarte mari de la el , pentru mine este un trandafir englezesc deosebit dar cred ca se greseste foarte mult cu el , fie este taiat aiurea si tratat ca un fel de floribunda mai mare fie este condus aberant pe arcade ... apropo de arcade , daca vrei sa distrugi un Falstaff  leaga-l pe o arcada ! Daca poti !


  Photobucket


Florile sant in acest an mult mai mari fata de anul trecut si mult mai parfumate . Daca anul trecut parfumul mi se parea putin intens acum pot spune ca este foarte parfumat dar altfel , parfumul lui este deosebit fata de Munstead Wood , nu are nici macar o urma de dulceag in el .

Culoarea este exact ca in fotografie , vad pe unii care se chinuie din rasputeri sa-l pozeze in umbra incercand sa-l faca sa para mai inchis de cat este  . Sa fie clar , daca Munstead Wood , Tradescant si The Prince sant trandafirii austin cu o culoare de vin Bordeaux  ( ganditi-va la un Cabernet Sauvignon sau un Merlot , hai ... si un Carmenere ca sa ma dau rotund  ) , Falstaff este un purpuriu deschis , are tente de rosu in centrul florii cand aceasta este tanara  dar apoi culoarea se deschide spre deosebire de ceilalti .

Probabil are nevoie de mai multi ani pana arata ce poate si este un comportament normal pentru trandafirii austin .

Cam sensibil la fainare comparativ cu ceilalti englezesti dar asta nu-l opreste din crescut . Eu am reusit sa il conduc oblic dar numai de la jumatate in sus , ramurile lui rigide nu permit " impletituri " si alte manopere pe suport . Etajul lui florifer principal este pe la 120- 150 cm , daca este taiat cam pe acolo tine florile .

Un englezesc deosebit de frumos , imi place foarte mult !

O precizare privind varsta lui : l-am primit printr-o comanda de primavara de la Eutopia in 2010  trandafirul provenind de la Lens . Butasul a fost exceptional , foarte mare , arata excelent . In 2010 a fost plantat in alt loc , a crescut extrem de viguros iar in toamna lui 2010 l-am mutat in locul actual . Ca atare , trandafirul are 3 ani dar in acest loc se afla de 2 ani  deci este un exemplar extrem de tanar .Habitus in primavara : inaltime cca 22o cm de la baza lui .


  Photobucket
UPDATE 2013


   photo Falstaff_1.jpg

Inaltime cca 200-220 cm .

Sper ca in aceasta fotografie se observa cat de rigid este . Si cat de mare !

4 comentarii:

Annamaria 23 mai 2012, 10:41  

superb trandafir ! il am si eu plantat in toamna plus unu din butasi ,sa vad ce vor face anul asta !

imi plac foarte mult pozele tale ,sunt superbe !
o zi frumoasa ! Annamaria

Antal B 23 mai 2012, 15:54  

In primul an nu e cine stie ce de capul lui dar creste foarte repede si din al doilea an incepe sa arate a Falstaff .

Problema este iarna , inca o iarna ca asta si fara protectie un exemplar mare se duce si o iei de la inceput .

Annamaria 24 mai 2012, 09:52  

sa speram ca iarna ce a trecut a fost una speciala si nu se va repeta prea curand ,ca multi trandafiri a trebuit sa-l tai de jos si sa incep din nou de la zero :-(

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP