Faceți căutări pe acest blog

luni, 12 martie 2012

Talia trandafirilor englezesti

Voiam de multa vreme sa scriu despre acest subiect dar pentru acest lucru aveam nevoie de anumite fotografii pe care le consider extrem de importante . Prin amabilitatea deosebita a proprietarului gradinii am obtinut acordul pentru publicare . Este vorba despre doua soiuri de trandafiri englezesti , Pat Austin si A Shropshire Lad in varsta de 12 ani si lasati sa se dezvolte liber , cu taieri minime , probabil cateva in primii ani iar apoi deloc .

Exemplul mi se pare foarte important pentru ca
, din cate cunosc eu , nu prea exista pe net alte fotografii cu englezesti maturi nataiati si lasati sa creasca in forma libera arbustiva si de aceea  poate putem extinde comparatiile cu alti trandafiri austin cu origini , talii si habitusuri similare . Probabil sant zeci de mii de fotografii cu floricele de trandafiri , unele mai bine realizate , altele mai putin , dar fotografii cu forma acestor trandafiri sant putine iar dintre acestea cele cu trandafiri maturi netaiati sant raritati .

Din cate cunosc eu singurele fotografii cu englezesti de talie foarte mare arbustivi sant una cu un Graham Thomas urias cultivat intr-un fel de vas enorm care este postata pe HMF si una cu un exemplar de Heritage imens ce ajungea la aproximativ 4 metri inaltime dar care era cultivat ca urcator si , cel mai important pentru noi , se gasea in Florida , astfel talia lui devenea oarecum explicabila .

Din aceste motive consider cele 2 fotografii remarcabile !

Pat Austin , inaltime in jur de 2 metri :

PhotobucketA Shropshire Lad , inaltime 3 metri :

Photobucket

Daca Pat Austin este considerat un englezesc de talie medie , de pana in 150 cm ( oficial 120 cm ), A.S.L. este unul dintre englezestii mari ce se vinde ca urcator , ca atare nu cred ca este gresit sa extindem aceasta forma de crestere si asupra lui The Pilgrim , James Galway , Crown Princess Margareta , William Morris etc . si poate chiar si la Falstaff desi acesta este mult mai rigid . Chiar la Falstaff acest lucru ar putea fi un avantaj pentru cresterea in inaltime desi in primii ani ar arata extrem de bizar .

A Shropshire Lad sugereaza poate cel mai bine cat de diferiti ca habitus sant englezestii " climber " fata de urcatorii din alte clase . Acesti austini sant de fapt arbusti enormi iar forma urcatoare nu reprezinta altceva decat o sectionare transversala la jumatate a adevaratului arbust , in cazul legarii de suport pur si simplu ajung la aceeasi inaltime de cca 3 metri , poate mai rapid dar au taiate toate ramurile din fata .

In fotografia cu A.S.L. se poate observa in partea dreapta un rand de Abraham Darby care sant taiati . Din cate am inteles Abraham Darby ar ajunge si el la dimensiuni mari dar datorita lastarilor enormi greu de controlat s-a preferat taierea .

Cand vorbim despre habitusul unui trandafir ar trebui in primul rand sa vedem asemenea exemple , forma lui naturala si nu o dimensiune oarecare obtinuta prin taieri , aceasta avand o relevanta relativa si apoi , tinand cont de modul lui de crestere , sa-i ajustam forma . Daca dorim . Este usor sa spunem ca englezestii sant trandafiri de talie mare fara sa stim cu adevarat despre ce vorbim .

Sigur , pentru obtinerea unor asemenea arbusti superbi este nevoie de mult timp si de spatiu corespunzator dar rezultatul este impresionant . Pentru mine aceasta este forma unui trandafir adevarat , stufos , arcuit , bine ramificat si cu o structura suficient de puternica ca sa sustina aceasta talie mare . Este o forma naturala , aproximativ globulara ca a oricarui arbust salbatic si care nu are absolut nicio legatura cu forma invers tronconica a teahibrizilor . De altfel David Austin considera aceasta forma unul dintre punctele forte ale trandafirilor lui , a fost unul dintre obiectivele urmarite de la inceputul programului de hibridare alaturi de floarea involta , parfum si remontanta .

Din cate am inteles zona climatica in care se afla gradina este foarte asemanatoare cu a noastra , poate mai blanda , solul este lutos iar expunerea solara este maxima . Putin probabil sa beneficieze de ingrasare , nu cunosc acest lucru dar tinand cont de dimensiunile mari nu vad pe nimeni scotocind pe la baza lor .

Multumesc inca o data pentru aceste fotografii exceptionale  !

Grazie mille !

5 comentarii:

cristina,  12 martie 2012, 19:07  

Intr-adevar impresionant! Dar e nevoie si de foarte mult spatiu si rabdare deasemenea.
Daca iau in considerare dimensiunile gradinii mele, ar insemna sa-mi aleg vreo 6-7 soiuri, iar la restul sa renunt...
Dar daca exista posibilitatea de a obtine un asemenea rezultat, chiar ca merita sa iau in calcul si aceasta varianta.
Totusi iernile de la noi, din nordul tarii, cred ca sunt mai aspre decat ce ar putea avea italienii.
Am sa ma lamuresc cum sta treaba cand ma voi apuca de taieri.

Antal B 12 martie 2012, 19:35  

Categoric zona despre care vorbesti are o clima diferita dar chiar si asa talia lor este foarte mare .

Este poate mai important decat dimensiunile maxime sa se observe forma generala care este complet diferita de forma unui trandafir englezesc taiat . Daca la teahibrizi sau floribunde putem modifica prin taiere dimensiunea generala fara a modifica si forma care ramane aproximativ aceeasi , in cazul trandafirilor englezesti aceasta forma frumos arcuita si bogat ramificata ce se construieste in ani de zile este imposibil de obtinut prin taieri .

Am impresia ca obiceiul taierii teahibrizilor este deja in structura noastra genetica ...practic nu concepem un trandafir netaiat , inventam tot felul de motive ( ca e degerat , ca e bolnav , ca ramurile nu sant groase cat creionul , ca are nevoie de corectie de forma si asta in primii doi ani ... )

Poate ar merita ca un englezesc de talie mijlocie sa fie lasat netaiat mai multi ani daca spatiul iti permite .

Mihai 17 martie 2012, 19:38  

Citind cele scrise de tine ma tot gandesc daca nu ar fi cazul sa las trandafirii pe care îi am sa se dezvolte natural.
Din pura intamplare am in gradina The Pilgrimm si James Galway.Oricum anul asta in afara de obişnuitele corecţii,ma refer aici la taierea ramurilor afectate de ger,altceva nu voi face.

Antal B 17 martie 2012, 19:50  

Daca ai spatiu suficient in jurul lor , de ce nu ?

AniaDS 4 aprilie 2012, 09:56  

Pat Austin to przepiękny krzew, imponujących rozmiarów.
Do tego widzę, że obficie kwitnie.
Muszę go mieć :).

Pozdrawiam ciepło, AniaDS.

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP