Faceți căutări pe acest blog

duminică, 4 septembrie 2011

Rosa canina : particularitati de crestere

Rosa canina sau macesul este trandafirul salbatic cel mai cunoscut si cel mai raspandit in Europa , prof. Stefan Wagner mentioneaza in jur de 60 de varietati .

Photobucket

Dimensiunile obisnuite in conditiile unei cresteri libere sant de 2-3 metri inaltime dar in cazul in care are posibilitatea sa se sprijine de alti arbori poate ajunge la inaltimi destul de mari , 5-6 metri si posibil chiar mai mult .

Photobucket

Am remarcat aceste diferente de crestere acum cativa ani cand , din intamplare , in timpul unor plimbari prin padurile nord dobrogene am vazut macesii salbatici in zone destul de greu accesibile . De fapt eu cautam o alta specie salbatica , R.turcica dar probabil aceasta are arealul mai la sud .

Ce mi s-a parut curios a fost faptul ca nu cresc pe expunerile sudice preferand cele nord-vestice , probabil caldura si soarele din Dobrogea sant putin cam mult chiar si pentru rezistentul maces .

O alta curiozitate este aceea ca in forma libera , arbustiva , rareori depasesc inaltime de 2 metri si putin . Ma refer strict la cei observati de mine in zona mentionata mai sus , seceta , pamantul extrem de sarac fiind vorba de dealuri cu stancile expuse deja , cu o eroziune pronuntata . Probabil in alte zone ale tarii ajung la inaltimi de 3 metri in forma libera .


Forma libera , arbustiva , inaltime cca 170 cm :

Photobucket

In apropiere , la umbra aproape totala am gasit si formele " urcatoare " . Inaltimea este impresionanta tinand cont de conditiile vitrege , in jur de 4 metri inaltime . Totusi , judecand dupa aspectul ramurii principale care se termina brusc printr-o ruptura mai veche este posibil ca lungimea totala sa fi fost candva mai mare , poate cu 2 metri in plus . Ramura batrana , cea pe care am numit-o principala are in jur de 6 metri , probabil a avut si pana la 8 metri lungime . Din ea porneste o ramura secundara lunga de 3 metri si ceva , veche si aceasta de cativa ani .

Photobucket

Mi se pare extrem de curios cum in forma libera are dimensiuni mai degraba modeste in timp ce in forma " urcatoare " ajunge la dimensiuni de cel putin 3 ori mai mari .

Nu are legatura cu lumina , cei care ar fi avut conditii teoretic mai bune cresc mai mici . Parca prefera apropierea de alti arbori , majoritatea celor mari erau langa tulpina arborilor batrani si in forma " cataratoare " , cei liberi erau in minoritate . Probabil beneficiaza cumva de apropierea de arbore desi acolo lumina este mult mai putina , niciunul nu reusise sa creasca mai inalt de coroana arborelui " tutore " . Ma gandesc daca nu cumva sprijinirea de ceva ii transmite anumite semnale trandafirului facandu-l sa creasca mult mai mare .

Photobucket

Detaliu cu ramura principala , 3 cm diametru :

Photobucket

M-am gandit si la posibilitatea ca acestia sa nu fie R. canina ci R.rubiginosa dar le lipsesc perisorii de la pediculul maceselor si nici mirosul de mar nu era prezent , ghimpii arata altfel , mai mult ca sigur este R.canina .

Prin zona era si un maces care se agatase vertical si depasea 4-5 metri in inaltime , incerca sa ajunga la soare . Din pacate nu l-am mai gasit , este o zona complet salbatica , greu de explorat .

Prin comparatie cu aceasta diferenta de crestere putem intelege si habitusul diferit al englezestilor sau al majoritatii trandafirilor arbustivi de talie mare : in forma libera ajung la o anumita inaltime determinata genetic si potentata de factorii de cultivare dar in conditiile in care sant sprijiniti de un suport ating inaltimi cel putin duble . Acest aspect nu are legatura cu urcatorii ci doar cu arbustivii deci cu trandafirii care isi pot sustine si singuri forma fara niciun ajutor .

5 comentarii:

Masha 5 septembrie 2011, 06:26  

Beautiful pictures of a lovely rose. I wish I could see it in bloom. Canina used to be one of my favorite roses when I was living in Russia, but it doesn't like it here in California.

Antal B 5 septembrie 2011, 11:55  

Maybe next spring I'll post some pictures of R. canina bloom .

arcadia 9 septembrie 2011, 19:50  

Da, după un studiu amănunţit al fotopgrafiilor dumneavoastră, vă dau dreptate: e vorba de Rosa canina, nu de Rosa rubiginosa.
Iată deci, demonstrată odată în plus, condiţionarea reciprocă (în acest caz cu efecte pozitive) dintre trandafiri şi factorii biotici.

;)

Georgel 12 septembrie 2011, 13:44  

Superb blogul, are informații de calitate, e ok. Îmi aduce aminte de ierbarele de pe la școala.

Antal B 12 septembrie 2011, 17:27  

Multumesc pentru aprecieri Georgel !

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP