Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 iunie 2011

Westerland 1

Desi ar parea ciudat pentru un trandafir de talia lui Westerland , clasa careia ii apartine este floribunda . Foarte asemanator ca modalitate de obtinere cu Friesia , il are ca parinte pe acelasi Friedrich Worlein prin intermediul caruia a mostenit anumite trasaturi de la R. rubiginosa .

Photobucket

Care sant acele caracteristici transmise este greu de stiut intrucat la o prima vedere nu ar avea nimic din rubiginosa dar si el si Friesia au aceleasi frunze , aceleasi flori duble de mari dimensiuni si acelasi stil florifer .

Dar ceea ce il face unic pe Westerland in clasa floribundelor este habitusul sau . Este un trandafir de talie foarte mare , poate fi incadrat generic fie la trandafirii de parc sau de peisaj fie la urcatorii de talie mica , undeva la 250 - +300 cm . Desi exista si sporturi climber ale unor floribunde , exemplul cel mai cunoascut ar fi Iceberg climber , Westerland nu este un sport , poate fi condus pe suport si habitusul lui poate imbraca forma unui urcator .

Photobucket


Este deosebit de sanatos , la mine nu sufera absolut de nimic . Florile sant caracteristice , cred ca este unic aici : se deschid portocalii cu centrul petalelor galben si treptat petalele exterioare vireaza spre roz , cam cum fac toti trandafirii portocalii . Deosebirea consta in aspectul sticlos al florii , nu este vorba de o transparenta propriu zisa ci de o senzatie de transparenta , inflorescentele cu flori foarte mari par fie ca sant in flacari in prima faza , fie ca devin din sticla sau din zahar in faza a doua . Aici sta caracteristica lui , chiar discutam cu Corina , si nu portocaliul clasic pe care il cauta toata lumea dupa pozele de prezentare .
Floarea nu numai ca este foarte intens parfumata ci rezista taiata destul de mult timp pentru o floribunda .

Photobucket

Referitor la habitus eu am o problema cu el . Am incercat sa-l formez ca un arbust foarte mare dar , desi este doar in al doilea an a scapat deja de sub control . Ramurile de anul trecut pe care ma bazam ca vor sustine lastarii floriferi au fost taiate la cca 1 metru dar lastarii din aceasta primavara au in jur de 100-120 cm si sant aproape la fel de grosi ca ramurile . Ca atare a cazut pe lateral , am incercat sa-l leg de un tutore dar este mult prea mare ca sa poata evolua cu un singur tutore . Sant din ce in ce mai convins ca trebuie sa abandonez ideea ca-l voi forma arbustiv si va trebui sa-l mut in alta parte si sa il leg ca pe urcator , in clima mea creste prea puternic . Nu imi place deloc ideea de a muta un arbust atat de mare si atat de stabilizat in sol dar nici unde este acum nu se va dezvolta armonios .

In concluzie , unul dintre cei mai frumosi si mai originali trandafiri creati de Kordes vreodata , unic !


Photobucket

Ghimpii lui Westerland : sant foarte mari , extrem de ascutiti , un real pericol daca este legat si se taie fara atentie . Un trandafir pe langa care este bine sa nu pierzi vremea .

Photobucket

Pana si dosul frunzelor este protejat de acelasi aparat defensiv periculos :

Photobucket

3 comentarii:

claudia,  14 iunie 2011, 23:15  

Zilele trecute am vazut Westerland-ul in gradina cuiva, in Cluj. Persoana era disperata ca nu mai stia cum sa-i faca fata uriasului de 2,5 m inaltime si aproape tot atata latime, care-i acoperise trandafirii plantati langa el.Nu stiu daca ar fi putut fi condus ca si catarator, avea lastarii grosi si rigizi, deci probabil pe zona mea va ramane totusi arbust.Se pare ca e destul de imprevizibil, am vazut poze cu unul aflat in Baia-Mare, anul trecut ii crescusera niste lastari inalti de 5 metri :)) Vazandu-l acolo si datorita tie si Corinei eu sunt acum avizata sa-l plantez intr-un loc unde sa poata face ce pofteste. Plantasem unul in toamna dar nu s-a prins, acum am ceva lastari la inradacinat, sa speram ca o sa am macar unul in toamna.

Antal B 14 iunie 2011, 23:49  

Lastarii lui Westerland sant destul de rigizi indiferent de zona climatica . Problema este alta , viteza de crestere si lungimea lastarilor din anul in curs . Daca ai lastari vigurosi dar rezonabil de lungi atunci nu e o problema , il tai si treptate in cativa ani faci un arbust foarte mare ( desi tot are nevoie de un suport , poate un gard ca sa se sprijine , ceva de genul acesta ) .
La mine lastarii sant si foarte lungi pe langa grosimea caracteristica . Totusi , pastreaza o oarecare flexibilitate , asa ca nu mi se pare imposibil sa-l leg pe un panou . Adica in evantai . Si cred ca exact asta o sa fac , asa ca il paste un transfer inca o data .

Westerland nu mi se pare prea cuminte ca sa fie lasat sa faca ce pofteste , s-ar putea ca poftele lui sa-ti dea ceva batai de cap :) .

corina 16 iunie 2011, 21:45  

Da, si eu il recunosc imediat dupa transparenta aia, sau cum sa-i zic, ca de fapt nu e transparenta.Mai degraba parca are un bec in spate, o lumina de undeva din interior.
La mine insa e foarte cuminte, mare si bogat, insa nu are deloc lastarii aia lungi , e chiar unul din cei mai cuminti. Singura problema e ca e foarte mare, si necesita spatiu.Mai ales cand soarele e in spatele lui, are un fel de aura la flori, e inexplicabil.O floare simplista si totusi un efect minunat.

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP