Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 iunie 2011

Rosenstadt Friesing 1

Photobucket

Un arbustiv modern creatie Kordes . L-am luat si eu ca toata lumea dupa pozica de prezentare , o floare alba patat cu rosu la marginea petalelor , semana cu un Dalmatian , mi s-a parut o chestie grozava . Ca de obicei realitatea este alta ...

Photobucket


Rosenstadt Friesing este prezentat oficial ca un arbust de maxim 120 cm inaltime si pana intr-un metru latime . Mda ...  In anul al doilea situatia este cam asa : 180 cm inaltime maxima si cca 150 cm latime in primavara . Dupa ce atinge maximul de inflorire lastarii coboara sub greutatea florilor si mai scade la 130 cm inaltime dar latimea creste proportional . Probabil recomandarile Kordes sant pentru Islanda .

Sa o luam pe rand : frunzele sant exceptionale , o culoare rosie inchis primavara si cu un strat superlucios , parca nici praful nu se aseaza pe ele , este o placere sa le privesti . Nota 10 + pentru frunzis , este trandafirul de top in privinta aceasta .

Photobucket


Florile : aspectul acela simpatic tip Dalmatian , petale albe cu usoare reflexe rozalii cu varful petalelor patat cu rosu ( dealtfel culoarea steagului orasului bavarez Friesing  , de asta l-au numit asa ) . Acesta imagine apare doar la primele flori de primavara si la inflorirea de toamna , dupa deschiderea completa a florilor rosul dispare si se dilueaza puternic in roz , floarea deshisa nu mai are nici o legatura cu prezentarea . Mie imi place foarte mult si asa alb/roz . Este deosebit de florifer , chiar exagereaza din punctul asta de vedere , inflorescentele sant atat de grele incat culca cu usurinta lastarii . Florile nu sant parfumate , un minus prea des intalnit la Kordes .

Photobucket


Habitusul : destul de bizar . Aparent are o crestere erecta dar trebuie sprijinit . Creste exegerat de rapid , cu lastari grosi dar putin rezistenti , foarte bine imbracati si cu frunze si cu flori , foarte multi lastari rupti pur si simplu din cauza greutatii . Anul trecut am avut o ramura pornita de la baza groaza de 3 cm si ceva ! Pentru un arbust nu foarte inalt grosimea aceasta este ceva . Lasat fara suport in primii ani cade cu siguranta . Netaiat se va ridica candva dar probabil va ocupa o suprafata foarte mare la sol , mai are si prostul obicei de a emite lastari aproape orizontali , ca niste serpi ciudati care pornesc pe sol si apoi incearca disperati sa se ridice .

Photobucket


In concluzie : un trandafir tonic , vesel , cateodata haios , un arbustiv viguros si de talie mare , cu cateva ciudatenii de habitus dar se pot trece cu vederea .

Habitus la inceputul infloririi :

Photobucket

Habitus la inflorire maxima cu lastarii lasati :

Photobucket

Este inca foarte tanar si nu pot vorbi de un habitus propriu zis , este doar o idee pentru felul lui  de crestere , abia din acest an va forma o structura etajata .

25.09.2011 Habitusul acum :

Photobucket

Inaltime cca 180 cm , latime cam tot atat . In partea dreapta se vede putin din Westerland care are aceeasi varsta si a ajuns la 220-230 cm inaltime in modul clasic , nu urcator .

Ce cred ca este caracteristic pentru acest soi este grosimea impresionanta a ramurilor . Desi este putin mai mic si mai indesat comparativ cu Westerland il depaseste pe acesta in privinta grosimii ramurilor bazale .

Photobucket

Ramura lemnificata din dreapta are 3 cm este cea din 2010 iar laterala este din aceasta primavara si are 2.5 cm . Ramurile cresc aproximativ 1-1,2 metri si apoi incep sa ramifice si fac flori . Sigur ca un lastar verde care creste intr-o luna la asemenea dimensiuni este fragil si nu-si poate sustine singur pozitia , sansele sa se rupa sant foarte mari . In fotografie se vede la baza celui verde o rana de torsiune la o ploaie puternica din primavara . Solutia este legarea de tutore pana anul urmator . Ramurile de anul trecut sant atat de rigide incat nu mai au nevoie de sustinere , stau singure si sustin toti lastarii floriferi de la nivelurile superioare .

Si niste boboci mult mai intens colorati datorita temperaturilor mai scazute :

Photobucket

5 comentarii:

corina 16 iunie 2011, 21:48  

Da, aceeasi impresie o am si eu.Si vad ca si la tine impresia e de roz in poza, nu de dalmatian.
Dar si mie imi place, amestecat cu alte flori.

Antal B 16 iunie 2011, 22:29  

Dar la toamna se face din nou Dalmatian . Din cauza temperaturii .

corina 17 iunie 2011, 19:03  

Da, vreau sa il vad peste cativa ani

Antal B 17 iunie 2011, 19:37  

Am inteles . S-a notat . Altceva mai doriti ? Cu ce sa va mai servesc ?

corina 17 iunie 2011, 21:53  

Cu inca o serie de poze!

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP