Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 28 mai 2011

Crown Princess Margareta 1

CPM face parte din subgrupa " leander hybrids " , o grupa plina de fitosi si celebri , un fel de salon de vip-uri austin .

Photobucket

Este unul din uriasii englezesti , arbust de talie foarte mare , probabil peste 150 cm inaltime si cam tot asa in diametru . David Austin sustine ca daca este sprijinit sau legat de un suport poate fi un urcator de pana la 250 de cm . Eu aici am ceva de comentat : singurele fotografii pe care le-am vazut cu CPM condusa ca urcator au fost cele din rozariul Austin din Albrighton unde era legata pe o arcada mica . In afara de faptul ca
acolo sant cate 2-3 trandafiri plantati grupat de fiecare parte a arcadei ca sa dea impresia de trandafir stufos imaginea generala a fost de ceva fortat .
Din propria experienta pot sa spun ca ii place sa creasca arbustiv , lastarii ca sa infloreasca cum trebuie trebuie condusi orizontal iar lastarii floriferi sant destul de anemici . In afara acestui aspect mai e ceva : lastarii puternici care apar in timpul verii pornesc de la baza , asta inseamna ca nu poti construi etaje cu ei , un lastar bazal care toata vara a crescut la 180-200 cm pare enorm dar in momentul in care l-ai legat oblic sau orizontal ai obtinut un nivel de cca 60-70 cm inaltime fata de sol . Adica n-ai obtinut nimic , nici nu ai loc unde sa-l legi pentru ca s-ar suprapune fix peste ramura de anul trecut . Exista o foarte mare agitatie pentru englezestii care pot fi crescuti ca urcatori . Eu pun problema altfel : lasand la o parte isteriile din primul an de la achizitionare cand toata lumea se lauda cu minunatul trandafir Austin ( uitand faptul ca floarea din primul an este diferita de florile adevarate , de habitus nici nu mai vorbim , care habitus in primul an ? ) unde sant rezultatele din anii urmatori ? Unde dispar toti acesti devotati si pasionati iubitori de trandafiri englezesti ? Unde sant fotografiile cu austinii vechi de cativa ani legati pe arcade , pe panouri , cu sute de flori si bine imbracati in frunzis ? Raspunsul este evident ... pentru toti a fost o dezamagire , nu au obtinut ceea ce sperau si schimba subiectul sau prefera sa prezinte fotografii partiale , cu cateva flori pe o ramura . In schimb am avut ocazia sa vad prezentata  o gradina particulara enorma unde existau cativa trandafiri englezesti de talie foarte mare gen A Shropshire Lad care este comparabil cu CPM la habitus si dimensiuni . Acolo erau crescuti netaiati , un singur exemplar  avea o inaltime de cca 250-300 cm si un diametru de cca 400 cm !!! Exista si o oarecare sustinere in spate , un sprijin dar nu o legare ca urcator . Acesta este motivul pentru care spun ca este bine sa se estimeze corect spatiul de care are nevoie un asemenea englezesc ca sa se dezvolte asa cum trebuie , sigur , poate fi taiat dar va garantez ca va fi o dezamagire totala .     La mine este plantata langa un suport orizontal , am taiat-o puternic in primavara , poate mult prea puternic dar am vrut sa pastrez doar ramurile de langa suport si am gresit , am pastrat doar doua ramuri orizontale dar , desi este plina de boboci nu da semne ca ar avea candva de gand sa urce pe ceva .
Sigur , pe net am vazut o multime de fotografii cu incercari disperate de a o transforma in urcator , doar cei de la Austin o comercializeaza si sub denumirea de climber dar este doar o smecherie de marketing ... trandafiri chinuiti inutil .
Dar ... ii place altceva . Are nevoie de sprijin , nu ma refer la tutori ci are nevoie sa fie ajutata cumva , sprijinita de un panou sau grilaj . Abia atunci CPM incepe sa se inalte cum trebuie si ajunge arbustul exceptional la care viseaza lumea .
Trebuie tinut cont de faptul ca lastarii sant puternici dar flexibili , cad in toate directiile si acopera o suprafata foarte mare , nu este genul de trandafir pe care sa-l plantezi aproape de niste floribunde sau teahibrizi , ii va " inghiti " in maxim 1 an .
Florile nu sant foarte mari , dar imi plac foarte mult , in stadiile initiale au aspect de tea . Parfumul : oficial David Austin sustine ca este puternic . Aiurea , este putin puternic dar cu o nota dominanta de tea , imi place foarte mult .
Florile au culoare piersicie dar exista o variabilitate coloristica destul de mare aspectul intregului arbust fiind deosebit .

Floare timpurie cu aspect tipic de trandafir tea , bobocul putin alungit ( poate nu atat de mult ca la tea veritabili dar ... ) cu petalele exterioare frumos reflexate :

Photobucket

Florile pot fi colorate foarte intens:

Photobucket

Si una inside , se observa efectul de stralucire interna a petalelor , englezestii nu au de obicei culori tari dar datorita acestui efect aspectul florii este deosebit :

PhotobucketO sa revin cat de curand in perioada de inflorire maxima .

7 comentarii:

claudia,  28 mai 2011, 22:45  

Ma bucur sa gasesc informatii legate de experienta personala despre altfel de trandafiri decat TH in Romania, in ideea de zona climatica mai apropiata de a mea decat California, Italia, Franta, etc...nu ma ajuta cu nimic sau, ma rog, cu prea putin. Sunt la orimii englezesti si deja sunt o provocare - Summer Song nu prea suporta soarele, surprinzator, nici Golden Celebration,cel putin in acest moment, poate se stabilizeaza. Nici lui Benjamin Britten nu pare sa-i priasca soarele toata ziua...si e abia inceputul. Deci...sa inceapa aventura!

Antal B 28 mai 2011, 23:01  

O sa-l prezint si pe Summer Song , sant mari probleme cu el ca si cu alti englezesti . Una sant pozele de pe site si altul este aspectul lui intr-o gradina .

oanaibris 29 mai 2011, 10:04  

Ce diferenta intre prima poza si cea de-a doua. Parca ar fi florile unor trandafiri diferiti. Te rugam sa te inhami la o munca titanica si sa ne prezinti toti trandafirii pe are ii ai.

Anonim,  30 mai 2011, 11:50  

foarte frumosi frumos si blogul . multumim von

DANI 4 iunie 2011, 19:01  

Cred ,ca ai perfecta dreptate cu trandafirii lui Austin. Nu merg peste tot. Eu am luat unul singur, un Graham Thomas, despre care am citit, ca se comporta bine in mediu cald, dar cum scrii tu , o sa il las netaiat, sa faca o tufa cit mai mare, eventual o sa il sprijin din interior. Ramine de vazut, cum o sa se adapteze...

Antal B 4 iunie 2011, 19:39  

Dani , Grahm Thomas in conditiile climei tale nu se adapteaza ci trebuie sa-ti faci probleme cum sa-l tii sub control ! :)

Problema principala cu el este mijlocul , creste foarte mare si mijlocul se desface , oricum l-ai taia tot acolo ajungi . Cred ca Grahm Thomas merge cel mai bine sprijinit de un zid , ceva de genul acesta , un zid cu un suport pe care sa-l legi . Daca vrei sa-i pui tutore trebuie sa fie un fel de par foarte gros altfel nu prea vad cum o sa te descurci peste cativa ani . Ar merge si plantat grupat dar este foarte mare , chiar unul dintre cei mai vigurosi englezesti .

DANI 4 iunie 2011, 21:09  

Stiu, ca devine enorm in tarile cu clima calda.
L-am plantat pe linga un gard solid de fier. O sa il dirijez si o sa il sprijin de gratii.Sau, poate, ii pun o piramida...

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Gradinar amator , pasionat de trandafiri . Contact : rosaddict@gmail.com

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP